Go to Start Page Kapsejlads Baner

Et par ord om vores erfaringer med baner...

Først: Banens type. Der er mange, som ikke ved det, men ifølge reglerne er det ikke tilladt at bevæge sig mere end 10 meter under sejlads. Årsagen er naturligvis, at det ikke skal være muligt at skabe sig en fordelagtig situation ved at gå i vejen for konkurrenterne. Det er altså vigtigt at banen ligger, så man kan se hele banen, og derfor er en opned bane med start og mål på midten særdeles velegnet. Herved kan man stå på midten og se top og bund, og banen kan være dobbelt så lang, som hvis man stod bag bundmærket.

Dernæst: Styrbord eller bagbord rundt. Når feltet nærmer sig topmærket, så mødes alle bådene, og helt principielt er det jo ligemeget, hvad vej man sejler rundt, for det er jo lige for alle. Når man alligevel foretrækker at sejle med mærkerne om styrbord, så er det på grund af nedenstående overvejelser. Hvis man ligger i toppen af feltet, og man kommer op til topmærket på bagbord halse for at gå rundt med mærket til bagbord, så møder man en lang række af styrbord både, som ligger på linie, - let forskudt til luv. Dette forhindrer een i at runde mærket - eller finde en plads i køen; Derved kan man nemt risikerer at ryge fra en topplacering til en plads midt i feltet, - eller værre. Anderledes forholder det sig, hvis man holder mærket til styrbord, idet man så kan komme op til mærket på bagbordhalse og runde ved at gå bagom et par styrbord både, som jo skal holde kurs og fart, når man går af vejen.

Styrbord rundt foretrækkes altså, fordi en bagbord rundt bane simpelthen favoriserer den styrbord fløj i så høj grad, at det bliver kedeligt.

:-) Nicolai DEN10 (20070204)
 


Hej Nicolai..

Et par tilføjelser: De 10 meters kontrolområde er også begrundet i at hvis man vil praje en anden sejler vedr. styrbord/bagbord eller "plads ved mærket", så skal han være indenfor praje afstand og ikke 50 meter væk.

Mærkerne om styrbord har for den bagbord halse båd der møder en række styrbord halse både den fordel at han kan komme med rundt mærket hvis han blot tager en lille smule ekstra højde. Der er jo ikke nogen af styrbord halse bådene der er interesserede i en STOR bue udenom mæret (alt andret lige).

:-) Per DEN 14 & DEN 123
 


Category Racing